Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Modern Gıda Muhafaza Yöntemleri | GDM5119 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıdaların muhafaza metotlarında ilerleyen teknolojik gelişmelerden yararlanarak işlerin daha hızlı ve kontrollü yürütülmesi hakkında bilgilendirmektir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıdaların muhafazasında modern yöntemlerin incelenmesi |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda ürünlerinde kullanılan modern muhafaza metotlarını bilir.
- Öğrenciler modern muhafaza metotlarındaki mikrobiyal güvenliği bilir.
- Öğrenciler modern muhafaza metotlarındaki ambalajlamayı bilir.
- Öğrenciler ısıl olmayan modern muhafaza metotlarını bilir.
- Öğrenciler ısıl modern muhafaza metotlarını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda muhafazasının temel prensipleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Ultrases | İlgili Kaynaklar |
3 | Vurgulu elektriksel alan (PEF) | İlgili Kaynaklar |
4 | Yüksek Basınç | İlgili Kaynaklar |
5 | Ultraviyole ve Işık Teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
6 | Işınlama | İlgili Kaynaklar |
7 | Ozon teknolojisi ve sterilant gazlar | İlgili Kaynaklar |
8 | Plazma teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
9 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
10 | Elektrolize su | İlgili Kaynaklar |
11 | Isı transferleri ve ısıl uygulamalar | İlgili Kaynaklar |
12 | Mikrodalga ve radyo frekansı | İlgili Kaynaklar |
13 | Kızılötesi | İlgili Kaynaklar |
14 | Ohmik ısıtma | İlgili Kaynaklar |
15 | Gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler | İlgili Kaynaklar |
16 | Final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum/Jüri | 1 | 15 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|