Dersin Amacı | Modern döneme kadar edebî türün tarihsel gelişimi, Osmanlı dönemi Türk edebiyatındaki manzum ve mensur edebî türlerin tanıtılması, metinleri türsel özelliklerine göre tanıma ve değerlendirme, her türün tipik örnek metinlerinin okunması ve tartışılması |
Dersin İçeriği | Edebî tür kavramına giriş, Modern öncesi dönemde Doğu ve Batı edebiyatlarında edebî türlere genel bir bakış, Osmanlı dönemi Türk edebiyatııda edebi türün tarihsel gelişimi, manzum ve mensur edebi türülerin tanıtılması ve örnek metinlerin okutulması (kaside, gazel, mesnevî, hamse, sûrnâme, seyahatnâme, şair tezkirleri, münşeat mecmuaları, hikâyeler vd.) |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Dilçin, Cem. Örneklerle Türk şiir bilgisi: ölçüler, uyak, nazım biçimleri, söz sanatları. Ankara: TDK, 1983.
- Fowler, Alastair. Kinds of literature: an introduction to theory of genres and modes. Oxford: OUP, 2002.
- Wellek, R., A. Warren. “Yazınsal türler.” Yazın kuramı. Çev. Yurdanur Salman, Suat Karantay. İstanbul: Adam, 2001: 268-82.
- Akkuş, Metin. “Edebi tür teorileri ve divan edebiyatında türlerin tasnifi problemi.” Osmanlı edebiyatı araştırmaları: makaleler. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, 2000: 9-32.
- Levend, Agah Sırrı. Türk edebiyatı tarihi: giriş. c.1. 2.bs. Ankara: TTK, 1984: 99-176.
- Frow, John. Genre. London and New York: Rootledge, 2006.
- Kavruk, Hasan. Eski Türk edebiyatında mensur hikâyeler. İstanbul: MEB, 1998.
- Levend, Agâh Sırrı. “Divan edebiyatında hikâye.” TDAY Belleten (1967): 71-117.
- Guillén, Claudio. “Genres: genelogy.” The challenge of comparative literature. Trans by Cola Franzen. Cambridge, Mss.: Harvard University, 1993: 109-40.
- Jackson, W. T. H. “The Literary types.” The literature of the Middle ages. NY: Colombia University Press, 1960: 62-79.
|