| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| İleri Organik Teknolojiler | KMM6107 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Doktora |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Organik Teknolojiler ve başlıca hammaddeleri hakkında öğrencileri ileri düzeyde bilgilendirmek. Organik teknolojiler endüstrisindeki temel prensip ve kavramların, endüstrideki uygulamalarla birlikte anlaşılırlığını sağlamak. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Organik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri / Proteinler / Nükleik Asitler / Lipitler / Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller, Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin Üretimi / Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları, Deterjan Üretimi, Toz Deterjanlar / Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi / Kağıt ve Selüloz Endüstrisi Kağıt Endüstrisi: Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru Prosesler. / Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası) / Plastik Endüstrisi / Boya Endüstrisi / Tarım Kimyasal Maddeleri / Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı Maddeleri /. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- İleri organik teknolojiler alanında en son gelişmeleri izleyerek, özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak belirleyebilme, uygulama ve sonuçlandırabilme becerisi
- İleri organik teknolojiler alanında en yeni bilgilere ulaşabilme ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahip olma becerisi
- Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri ileri organik teknolojiler alanında değerlendirme, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarma becerisi.
- İleri organik teknolojiler alanında fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirebilme becerisi.
- Yazılı ve sözlü sunumla iletişim kurma becerisi.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Organik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri; Proteinler, Nükleik Asitler, Lipitler | Ders Notu |
| 2 | Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller, | Ders Notu |
| 3 | Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin Üretimi | Ders Notu |
| 4 | Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları, | Ders Notu |
| 5 | Deterjan Üretimi, Toz Deterjanlar | Ders Notu |
| 6 | Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi | Ders Notu |
| 7 | 1. Vize | Ders Notu |
| 8 | Kağıt ve Selüloz Endüstrisi; Kağıt Yapımı İçin Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru Prosesler | Ders Notu |
| 9 | Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası | Ders Notu |
| 10 | Plastik Endüstrisi | Ders Notu |
| 11 | Boya Endüstrisi | Ders Notu |
| 12 | Tarım Kimyasal Maddeleri | Ders Notu |
| 13 | 2. Vize | Ders Notu |
| 14 | Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı Maddeleri | Ders Notu |
| 15 | Proje Sunumları | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final | Ders Notu |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 0 | 0 |
| Laboratuar | 0 | 0 |
| Uygulama | 0 | 0 |
| Arazi Çalışması | 0 | 0 |
| Derse Özgü Staj | 0 | 0 |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
| Ödev | 8 | 8 |
| Sunum/Jüri | 1 | 11 |
| Projeler | 1 | 11 |
| Seminer/Workshop | 0 | 0 |
| Ara Sınavlar | 2 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 13 | 3 | |
| Laboratuar | 0 | 0 | |
| Uygulama | 0 | 0 | |
| Arazi Çalışması | 0 | 0 | |
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 5 | |
| Derse Özgü Staj | 0 | 0 | |
| Ödev | 8 | 9 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
| Projeler | 1 | 20 | |
| Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 5 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 7 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|