Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Sanayiinde Özel Uygulama Alanları | KMM5112 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | İbrahim Doymaz |
Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak / Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak / Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler / Antioksidanlar / Ozon ve Uygulama Alanları / Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve Sınıflandırılması / Santrifüj Pompaları / Siklonlar / Soğutma Kuleleri / Esansiyel Yağ Üretimi / Gıdaların Reolojisi / Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları / CO2’li İçecekler / Tatlandırıcılar / Renklendiriciler |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlanacaktır.
- Gıda işleme yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir.
- Gıda muhafaza tekniklerini sentezleme becerisini kazanacaklardır.
- Temel ve yeni işlemlerin uygulamasını öğreneceklerdir.
- Üretim tekniği ve kalite kontrolü ilişkisini öğreneceklerdir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
2 | Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
3 | Antioksidanlar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
4 | Ozon ve Uygulama Alanları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
5 | Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve Sınıflandırılması | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
6 | Santrifüj Pompaları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
7 | Siklonlar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
8 | Ara Sınav | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
9 | Soğutma Kuleleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
10 | Esansiyel Yağ Üretimi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
11 | Gıdaların Reolojisi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
12 | Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
13 | CO2’li İçecekler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
14 | Tatlandırıcılar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
15 | Renklendiriciler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 5 |
Sunum/Jüri | 2 | 10 |
Projeler | 2 | 15 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 8 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 2 | 45 | |
Sunum / Seminer | 2 | 15 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 9 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|