| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Sanayiinde Özel Uygulama Alanları | KMM5112 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | İbrahim Doymaz |
| Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak / Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak / Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler / Antioksidanlar / Ozon ve Uygulama Alanları / Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve Sınıflandırılması / Santrifüj Pompaları / Siklonlar / Soğutma Kuleleri / Esansiyel Yağ Üretimi / Gıdaların Reolojisi / Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları / CO2’li İçecekler / Tatlandırıcılar / Renklendiriciler |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlanacaktır.
- Gıda işleme yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir.
- Gıda muhafaza tekniklerini sentezleme becerisini kazanacaklardır.
- Temel ve yeni işlemlerin uygulamasını öğreneceklerdir.
- Üretim tekniği ve kalite kontrolü ilişkisini öğreneceklerdir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 2 | Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 3 | Antioksidanlar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 4 | Ozon ve Uygulama Alanları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 5 | Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve Sınıflandırılması | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 6 | Santrifüj Pompaları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 7 | Siklonlar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 8 | Ara Sınav | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 9 | Soğutma Kuleleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 10 | Esansiyel Yağ Üretimi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 11 | Gıdaların Reolojisi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 12 | Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 13 | CO2’li İçecekler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 14 | Tatlandırıcılar | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 15 | Renklendiriciler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
| 16 | Final Sınavı | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 5 |
| Sunum/Jüri | 2 | 10 |
| Projeler | 2 | 15 |
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 8 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | 2 | 45 | |
| Sunum / Seminer | 2 | 15 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 9 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|