Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
BiyoteknolojiKMM510537.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüBelma Kın Özbek
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Öğrencilere biyoteknoloji ve endüstrideki uygulamaları ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak 2. Öğrencilere hücreler ve metabolizmaları ile ilgili bilgi kazandırmak 3. Öğrencilere enzimlerin üretimi ve endüstrideki kullanımları ile ilgili bilgi kazandırmak 4. Öğrencilere biyoteknolojik üretimlere ait bilgi vermek, örneğin; sitrik asit üretimi, ekmek mayası üretimi vb.
Dersin İçeriğiBiyoteknolojiye Giriş / Mikroorganizmaların Metabolizması / Fermentasyonun Teknik Prensipleri / Biyoteknolojide Ayırma İşlemleri / Biyoteknolojide Hücrelerin Parçalanması / Biyoteknolojide Zenginleştirme İşlemleri / Biyoteknolojide Saflaştırma İşlemleri / Biyoteknolojide Kurutma İşlemleri / Biyoteknolojide in-situ Ürün Ayırma İşlemleri / Enzimlerin Üretimi, Tutuklanmış Enzimler ve Uygulama Alanları / Sitrik Asit Üretimi / Ekmek Mayası Üretimi / Tek Hücre Proteini Üretimi / Alkol Mayalanması / Antibiyotik Üretimi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Bailey, J.E. and Ollis, D.F.,“Biochemical Engineering Fundamentals”, McGRAW-Hill Ed., 1986. 2. Sinclair, C.G. and Kristiansen, B., “Fermentation Kinetics and Modelling”, Open University Press, 1987. 3. Telefoncu, Azm, “Biyoteknoloji”, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir, 1995. 4. Pirt, S.J., “Principles of Microbe and Cell Cultivation”, Blackwell Scientific Publications, 1985.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Biyoteknoloji konusunda bilgi sahibi olabilme
  2. Hücreler ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olabilme
  3. Enzim üretimi ve enzim kinetiği hakkında bilgi sahibi olabilme
  4. Biyoteknolojik proseslerin endüstrideki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olabilme
  5. Yazılı ve sözlü sunumla iletişim kurma becerisi.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Biyoteknolojiye Giriş, Mikroorganizmaların MetabolizmasıDers Notları
2Fermentasyonun Teknik PrensipleriDers Notları
3Biyoteknolojide Ayırma İşlemleriDers Notları
4Biyoteknolojide Hücrelerin ParçalanmasıDers Notları
5Biyoteknolojide Zenginleştirme İşlemleriDers Notları
6Biyoteknolojide Saflaştırma İşlemleriDers Notları
7Biyoteknolojide Kurutma İşlemleriDers Notları
8Ara Sınav IDers Notları
9Biyoteknolojide in-situ Ürün Ayırma İşlemleriDers Notları
10Enzimlerin Üretimi, Tutuklanmış Enzimler ve Uygulama AlanlarıDers Notları
11Sitrik Asit ÜretimiDers Notları
12Ekmek Mayası Üretimi, Tek Hücre Proteini Üretimi Ders Notları
13Ara Sınav IIDers Notları
14Alkol MayalanmasıDers Notları
15Antibiyotik ÜretimiDers Notları
16Final SınavıDers Notları

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği15
Ödev25
Sunum/Jüri25
Projeler25
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar240
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev23
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği12
Projeler240
Sunum / Seminer225
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)27
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok