Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Süperkritik Akışkan Teknolojisi | KMM5127 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mesut Akgün |
Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Süperkritik akışkan teknolojisinin temellerini öğretmek Süperkritik akışkanlarda faz davranışı ve çözünürlük kavramlarını öğretmek Süperkritik akışkan uygulamalarını ve prensiplerini öğretmek |
---|---|
Dersin İçeriği | Süperkritik akışkanların özellikleri ve kullanım alanları, Faz davranışı ve çözünürlük, Süperkritik akışkan ekstraksiyonu,Doğal ürünlerden yağ ekstraksiyonu ve fraksinasyonu,Gıda, kozmetik ve eczacılık sektörlerine yönelik uygulamalar,Reaksiyona dayalı uygulama alanları,Biodizel üretimi ,Atık suların arıtılması (SCWO),Süperkritik su ortamında organiklerin gazlaştırılması,Polimerizasyon yöntemleri,Süperkritik Akışkan Kromatografi (SFC),Yeni malzeme tasarımları,Güvenlik önlemleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Süperkritik akışkan teknolojisinin temellerinin öğrenilmesi
- Süperkritik akışkanlarda faz davranışı ve çözünürlük kavramlarının öğrenilmesi
- Süperkritik akışkan uygulamalarının ve prensiplerinin öğrenilmesi
- Süperkritik akışkanlarla ilgili uygulamalar için sistem tasarımlarının öğrenilmesi
- Yazılı ve sözlü sunumla iletişim kurma becerisi.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Süperkritik akışkanların özellikleri ve kullanım alanları | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
2 | Faz davranışı ve çözünürlük | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
3 | Süperkritik akışkan ekstraksiyonu | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
4 | Doğal ürünlerden yağ ekstraksiyonu ve fraksinasyonu | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
5 | Gıda, kozmetik ve eczacılık sektörlerine yönelik uygulamalar | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
6 | Reaksiyona dayalı uygulama alanları | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
7 | Biodizel üretimi | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
8 | Ara Sınav | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
9 | Atık suların arıtılması (SCWO) | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
10 | Süperkritik su ortamında organiklerin gazlaştırılması | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
11 | Polimerizasyon yöntemleri | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
12 | Süperkritik Akışkan Kromatografi (SFC) | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
13 | Yeni malzeme tasarımları | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
14 | Lab. uygulamalarından ticari ölçeğe geçiş | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
15 | Güvenlik önlemleri | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | Ders Notları, Önerilen Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 80 | 0 |
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 2 | 20 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | 1 | 10 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 6 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 8 | |
Sunum / Seminer | 1 | 7 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|