Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Kurutma Teknolojisi Uygulamaları | KMM5123 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | İbrahim Doymaz |
Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilere kurutma teknolojisini anlamalarını sağlamak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutulmuş ürünlerde kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Kurutmanın Önemi / Kurutma ile İlgili Prensipler / Kurutma Hızı ve Hesaplanması / Kurutma Hızına Etki Eden Faktörler / Kurutma İşlemininin Modellenmesi / Kurutulmuş Ürünlerin Yapısında Meydana Gelen Değişmeler / Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri / Kurutma Yöntemleri ve Sistemleri / Doğal ve Yapay Kurutma / Dondurarak Kurutma. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Kurutma teknolojisinde kullanılan kavramların öğrenilmesi.
- Ürün kalitesine etki eden faktörlerin öğrenilmesi.
- Gıda ve Kimya endüstrisinde ürün analiz yöntemlerinin öğrenilmesi.
- Kurutulmuş ürünlerin depolama tekniklerinin öğrenilmesi.
- Kurutma işleminin modellenmesi öğrenilmesi.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kurutmanın Önemi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
2 | Su Aktivitesi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
3 | Su Sorpsiyon İzotermleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
4 | Hava-Su Karışımlarının Fiziksel Nitelikleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
5 | Kurutmanın Temel Prensipleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
6 | Kurutma Hızı ve Hesaplanması | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
7 | Kurutma Hızına Etki Eden Faktörler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
8 | Ara Sınav | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
9 | Kurutma İşlemininin Modellenmesi | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
10 | Kurutulmuş Ürünlerin Yapısında Meydana Gelen Değişmeler | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
11 | Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
12 | Kurutma Yöntemleri ve Sistemleri | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
13 | Doğal ve Yapay Kurutma | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
14 | Dondurarak Kurutma | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
15 | Kurutulmuş Ürünlerin Depolanması | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | Ders Notları / Diğer Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 5 |
Sunum/Jüri | 2 | 10 |
Projeler | 2 | 15 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 8 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 2 | 45 | |
Sunum / Seminer | 2 | 15 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|