Dersin Amacı | 1.Kimyanın farklı disiplinleriyle ilgili temel kimya bilgilerinin öğrenciye verilmesi, 2. Teorik bilgilerin yanı sıra problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, 3. Uygulamaya yönelik bilgilerin verilmesi, günlük hayatla kimyanın bağlantısına öğrencinin dikkatinin çekilmesi4.Öğrencinin günlük hayattaki gözlemlerine ve laboratuvar deneylerine dayanarak kimyanın temel kavramlarını algılamasını ve kendi meslekleri ile ilgisini kavramasını sağlamaktır.5. Konuların kalitatif yönü ile kantitatif bilgiler arasında karşılıklı ilişkiyi öğrenmesini sağlamak.
6.Kimyada temel prensip ve özelliklerin kavranmasını sağlamak
7..Kimyanın farklı disiplinleriyle ilgili temel kimya bilgilerinin öğrenciye verilmesi.
8.Bir kimyasal tepkimeyi analiz edebilmek, fikir yürütmek
9. Farklı teorilerle moleküllerin yapı ve geometrisini öğrenmek, çözümleri ve bileşiklerin aşamaları, kimyasal kinetik ve denge, asit-baz kavramı ve özel konularda temel kimya bilgilerini kullanmak,
10. Temel bir hidrokarbon bileşiği ve fonksiyonel grupları tanıma; asit-baz kuramları ve denge sabitlerini yazma; pH hesaplama, serbest enerji ve entropi değişimleri ile çalışma; koordinasyon bileşiklerinin geometrisini belirleme; redoks reaksiyon dengesi ve hücre potansiyelleri belirlemek; kimyasal bir tepkimenin hız yasalarının belirlenmesi, aktivasyon enerjileri ve reaksiyon hızının sıcaklığa bağımlılığını öğrenme.
|
Dersin İçeriği | 1.Kimyasal Kinetik 2.Kimyasal Dengenin İlkeleri 3.Asitler ve Bazlar 3.Asit Baz Dengeleri 4.Çözünürlük ve Kompleks İyon Dengeleri 5.İstemli Değişme:Entropi ve Serbest Enerji 6. Baş Grup Elementleri 1:Metaller 7.Baş Grup Elementleri:Ametaller 8.Geçiş Elementleri 9. Çekirdek Kimyası 10.Elektrokimya |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Ralph H. Petrucci, William S. Harwood, F. Geoffrey Herring, "Genel Kimya İlkeler ve Modern Uygulamalar 2", Sekizinci Basıdan Çeviri, Çeviri Editörleri: Tahsin Uyar, Serpil Aksoy, Palme Yayıncılık, Ankara, (2005).
- C.E.Mortimer,”Modern Üniversite Kimyası I-II”, Çeviri Editörü: T.Altınata, Çağlayan Yayınevi, 1988.
- B.H.Mahan,” Üniversite Kimyası I-II”, Çeviri: C.Şenvar, Raymon Chang “Genel Kimya” Çeviri:Tahisn Uyar, Serpil Aksoy,Recai İnam, Palme Yayınclık, Ankara.
- Chang “Genel Kimya” Çeviri:Tahisn Uyar, Serpil Aksoy,Recai İnam, Palme Yayınclık, Ankara.
- Ralph H. Petrucci, F. Geooffrey Herring, Jeffry D. Madura, Carey Bissonnette “General Chemistry, Principles and Modern Applications”, Tenth Edition, Pearson Canada Inc., Toronto, Ontario, (2011)
|