Dersin Amacı | Demir Çelik Üretimi alanında yeni teknolojileri tanıtmak,demir- çeliği yeni teknolojilerle üretmek, özelliğini geliştirmek, ilgili standartlara ve sınırlandırmalara uygun, ekonomik, verimli, çevreci, sosyal ve politik etkileri dikkate alarak tasarlamak, üretmek, korunma, güvenlik, için teorik ve pratik bilgileri kazandırmak, Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini demir-çelik üretimi problemlerine uygulama becerisi kazandırarak, Demir-çelik üretimi problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme, ve çözümleme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip, yorumlayarak, sunma becerisini kazandırmak.Metalürji ve Malzeme mühendisliği mesleğinin uygulandığı demir-çelik üretimine yönelik organizasyonlarda, yönetsel beceriler ve/veya çok disiplinli takımların elemanı olarak görevler üslenmeye hazırlamak.Demir-çelik üretiminde güncel ve çağdaş konulara ilişkin bilgi sahibi olmaları için gerekli olanakları sağlamak.,Öğrencileri demir-çelik uygulama alanında kısmen uzmanlaştırarak mesleğe başlangıç için hazırlamak. |
Dersin İçeriği | Giriş / Demir Çelik Üretiminde Yeni Teknolojilerin Ortaya Çıkış Sebebleri / Yeni
Teknolojilerin Tanıtımı/ Sünger Demirin Özellikleri / Sünger Demir Üretim Yüntemleri
/Sünger Demir Üretiminin Termodinamiği / Sünger Demir Üretiminin Kinetiği / Elektrik
Ark Ocağında Çelik Üretimindeki Gelişmeler / Konverter Teknolojisindeki Gelişmeler /
Pota Metalurjisindeki Gelişmeler / Demir Çelik Üretiminde Çevre Problemleri ve
Atıkların Değerlendirilmesine Yönelik Gelişmeler / Demir Çelik Üretiminde Ürünlerün
Kalite ve Çeşitliliğine Yönelik Gelişmeler /Türkiye Demir Çelik Sektörünün Sorunları /
Türkiye Demir Çelik Tesislerinin İyileştirilmesi /Endüstriyel Uygulamalar |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - ÇİZMECİOĞLU, Z., “Demir Çelik Üretiminde Yeni Teknolojiler “ (Ders Notu)
- HABASHI, F., ‘ Handbook of Extractive Metallurgy ‘ , Volume 1, 2, 3, and 4 ., Wiley- VCH, 1997
- SARIDEDE, M. N., ‘Divriği Peletlerinin Katı Redükleyicilerle Önredüksiyonu ve Önredüklenmiş Demirin Ergitme Şartlarının Optimizasyonu ‘Y. T. Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi , 1998. ( Danışman . Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu )
|