Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Maya Teknolojisi | BYM4481 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Biyomühendislik Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Sevil Yücel |
Dersi Veren(ler) | Sevil Yücel |
Asistan(lar)ı | Azade Attar |
Dersin Amacı | Meyve sularında, çiceklerde ve diğer şeker içeren şekerlerde bulunan Saccharomyces cerevisiae mayası hakkında bilgi sahibi olmak ve endüstride kullanım alanlarını öğrenmek. Gıda mühendisliği ile paralel olarak klasik genetik mühendisliği tekniklerini de kullanmak. Fermantasyon endüstrisini incelemek. Genetik mühendisliğinin temel prensplerindenfaydanılarak ilaç görüntülemede daha kullanışlı bir yol izlemek |
---|---|
Dersin İçeriği | Saccharomyces cerevisiae mayası; habitatı ve kullanımı. Diğer önemli mayalar. Mayaların yaşam döngüsü. Mayaların genetiği.Mayalarda çalışılan model sistemler. Fermentasyon Endüstrisi (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası).İlaç görüntülemede mayada heterolog ekspresyon. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler önemli mayalar ve endüstride kullanım yerleri hakkında bilgi kazanabileceklerdir
- Öğrenciler fermentasyon Endüstrisi hakkında bilgi kazanabileceklerdir
- Öğrenciler gıda Mühendisliği ile Genetik Mühendisliğinin paralel olarak çalışması hakkında bilgi kazanabileceklerdir.
- Öğrenciler ilaç sanayi ile mayalar arasında ilişki kurabileceklerdir
- Öğrenciler mayalardaki model sistemler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Saccharomyces cerevisiae mayası | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
2 | Saccharomyces cerevisiae mayasının habitatı ve kullanımı | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
3 | Diğer önemli mayalar | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
4 | Mayaların yaşam döngüsü | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
5 | Mayaların genetiği | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
6 | Mayalarda çalışılan model sistemler | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
7 | Mayalarda çalışılan model sistemler | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
8 | Fermentasyon Endüstrisi | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
9 | Ara sınav | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
10 | Fermentasyon Endüstrisi | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
11 | Şarap Mayası | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
12 | Bira Mayası | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
13 | Ekmek mayası | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
14 | Mayada heterolog ekspresyon | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
15 | Mayada heterolog ekspresyon | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
16 | Final | M. Wainwright, An Introduction to Fungal Biotechnology, John Wiley &Sors, 1992 |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 5 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | 1 | 10 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 5 | 3 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 20 | |
Sunum / Seminer | 1 | 15 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|