Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Çevre Mikrobiyolojisi | BYM4372 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı (İngilizce) |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Biyomühendislik Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Adil Allahverdiyev |
Dersi Veren(ler) | Sevil Yücel |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Çevre mikrobiyolojisinin tanımı, bakterilerin, mantarların, parazitlerin virüslerin genel özellikleri, çevre açısından önemleri, su, gıda, çevre kirliliklerindeki yerleri, biyoprosesler ve biyoenerji üretimindeki rolleri hakkında öğrenciyi bilgi sahibi yapmak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Genel mikrobiyolojiye giriş, bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji, mikroorganizmaların yapıları, beslenme tipleri, doğada yayılışı ve generasyonlarını etkileyen faktörler, fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler, toprak, su ve atmosferde mikroorganizmaların dağılımı, mikroorganizmaların birbirleriyle ve diğer canlılarla interaksiyonu, biyokimyasal evreler, mikrobiyal ajanlardan enerji eldesi, biyotransformasyon, biyoremeditasyon, ötrofikasyon, biyosensörler, tanı yöntemleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Çevre kirlenmesi ve mücadele yollarının geliştirilmesi konusunda bilgi sahibi olacaklar
- Bakterilerin ve mantarların farklı fermentasyon prosesleri konusunda bilgi sahibi olacaklar
- Doğada bulunan mikroorganizmaların endüstriyel atıkları parçalama yollarını öğrenecekler
- Mikrobiyal kontrol ve tanı yöntemleri üzerine bilgi sahibi olacaklar
- Mikroorganizmalardan yararlanmanın çeşitli yöntemlerini öğrenecekler
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların Tanıtımı, Bakteriler | Bölüm 1 |
2 | Virüsler, Funguslar, Mavi-Yeşil Algler, Parazitler | Bölüm 2 |
3 | Mikroorganizmaların çevresel istekleri, beslenme tipleri, büyümeleri | Bölüm 3 |
4 | Mikroorganizmaların doğadaki dağılımı | Bölüm 3 |
5 | Su kirlenmesi ve Su Kaynaklı Hastalıklar | Bölüm 4 |
6 | Gıda kirlenmesi ve Gıda Kaynaklı Hastalıklar | Bölüm 4 |
7 | Mikrobiyal Kontrol ve Tanı Yöntemleri | Bölüm 5 |
8 | Çevre Kirlenmesi ile Mücadele Yolları | Bölüm 5 |
9 | Ara sınav | Ders kitabı |
10 | Hava Kirliliği ve Mikroorganizmalar | Bölüm 6 |
11 | Endüstriyel Mikrobiyoloji, Fermentasyon Yöntemleri ve Biyosentez | Bölüm 7 |
12 | Mikroorganizmalardan Yararlanma, Besin ve Biyogaz | Bölüm 8 |
13 | Biyotransformasyon, Biyoremediasyon ve Biyosensörler | Bölüm 8 |
14 | Araştırma, Sunumlar ve Tartışmalar | Ders kitabı |
15 | Araştırma, Sunumlar ve Tartışmalar | Ders kitabı |
16 | Final | Ders kitabı |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 7 | 15 |
Sunum/Jüri | 7 | 15 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 7 | 4 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 7 | 3 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 5 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 12 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|