Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Genel BeslenmeBYM431235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı (İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Sevil Yücel
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı, gıda kimyası,besin teknolojileri,toplu beslenme,hijyen ve çevre sağlığı,besin öğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek ve mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiİnsan beslenmesi genel prensipleri, Gıda kimyası; Gıdaların besin değeri; Dengeli beslenme; Beslenme sorunlarına olası alternatif çözümler, Besin teknolojileri, Pişirme teknolojileri, Toplu beslenme kuruluşlarında besin, Hijyen ve çevre sağlığı, Kuru beslenme sağlığı. Beslenmede esas olan besin öğelerinin türleri, miktarı, özellikleri ve vücut çalışmasındaki görevleri; Besinlerin bileşimleri, Fiziksel ve kimyasal özellikleri; Sık görülen beslenme sorunları ve çözümler; Hastalıklarda beslenme. Gıda maddelerinin beslenme değerine göre ayrımı.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Beslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004
  • Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri öğrenilecektir.
  2. Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonunu bilinecektir.
  3. Besinlerin görevleri ve vucut açısından önemi öğrenilecektir.
  4. Karbonhidrat, vitamin ve lipidlerin vücut için önemi öğrenilecektir.
  5. Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi gibi güncel konular hakkında bilgiler alabilecektir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1BeslenmeBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
2Beslenme ve besin öğeleriBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
3Besinlerin görevleri, Beslenmenin önemi, Vücudun bileşimi, Beslenme açısından enerji, Bazal metabolizmaBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
4Proteinler, (proteinlerin görevleri, protein ihtiyacı, proteinlerin vücutta değerlendirilmesini etkileyen faktörler, protein kaynakları, protein değerini belirleme metotları, protein depolanması ve eksikliği)Beslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
5Karbonhidratlar, (şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması, görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, şeker dışındaki taçlandırıcılar) Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları,sağlıklı beslenme şartlarıBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
6Vitaminlerin beslenme açısından önemleriBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
7Mineral maddelerin fizyolojik önemi, kalsiyum önemi ve görevleri, fosfor, demir, magnezyumBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
8Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınmasıBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
9Ara sınavBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
10Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınmasıBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
11Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin beslenmesiBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
12Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarıBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
13Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonuBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
14Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesiBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
15Mutfaklarda hijyen ve sanitasyon/ Beslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001
16FinalBeslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler120
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)123
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok