Dersin Amacı | Bu dersin amacı, çok çözünürlüklü mekansal veri modelleme ve üretimiyle ilgili kavramları, teknikleri ve gelişmeleri sunmaktır. Öğrencilerin, bu dersi aldıktan sonra çok çözünürlüklü mekansal veri tabanları oluşturmaya yönelik bilgi ve becerileri kazanmış olması beklenmektedir. |
Dersin İçeriği | Giriş, Mekansal veriler için çözünürlük/ayrıntı düzeyi (LoD) kavramı, Farklı ayrıntı düzeylerinde mekansal verilerin modellenmesi ve türetilmesi, Farklı ayrıntı düzeylerinde mekansal verilerin eşleştirilmesi, Çok çözünürlüklü mekansal veri tabanları, Mekansal verilerin harmonizasyonu ve entegrasyonu, Çok çözünürlüklü mekansal veri modelleme ve üretiminde yeni eğilimler, Çok çözünürlüklü mekansal veri tabanı uygulamaları |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Mackaness, W.A, Ruas, A., Sarjakoski, L.T. (eds.) (2007) Generalisation of Geographic Information: Cartographic Modelling and Applications, Oxford: Elsevier.
- Li, Z. (2007) Algorithmic Foundation of Multi-Scale Spatial Representation, Boca Raton: CRC Press.
- Higer, C., Klien, E., Rix, J. and Zlatanova, S. (eds.) (2013) Geospatial Data Harmonisation: Methods, Tools and Benefits, Boca Raton: CRC Press.
- Başaraner, M. (2005) Nesne Yönelimli Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamında Orta Ölçekli Topografik Haritalar İçin Bina ve Yerleşim Alanlarının Otomatik Genelleştirilmesi, Doktora Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Başaraner, M. (2012) "An Investigation of Semantic, Geometric and Graphic Heterogeneities of Building and Facility Objects in A Multi-Resolution Spatial Database", Proceedings of 4th International Conference on Cartography and GIS, 18-22 June, Albena, Bulgaria, 307-316.
- Başaraner, M. (2009) “Çok Çözünürlüklü Mekansal Veri Tabanları”, Akademik Bilişim 2009 Konferansı-Bildiriler Kitapçığı, 10-13 Şubat, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa, 727-736.
|