Dersin Amacı | (1) Öğrencilere kentsel olguların çok boyutlu niteliğinin; mekânda görülen sorunların gerçekte ekonomik-toplumsal-siyasal sorunların bir yansıması olduğunun, planlamanın mekân düzenlemesinden öte, tüm toplumsal alanlarla etkileşim içindeki bir süreç olduğunun anlatılması;
(2) Öğrenciye, çeşitli kentsel olguların ekonomik, toplumsal politikalarla ve düşünce iklimiyle ilişkisinin gösterilmesi;
(3) Güncel kent sorunlarının ve planlama uygulamalarının sosyolojik kuramlarla ilişkilendirilerek tartışılması. |
Dersin İçeriği | o Kuramsal dayanakları ve farlılıklarıyla birlikte temel kavramlar: Mekan, yer; özel ve kamusal alanlar; özel ve kamusal mekanlar; morfolojinin toplumsal anlamı; belirlenimci yaklaşım; eleştirel yaklaşım; ilişkisel yaklaşım.
o Kentsel yerlerin evriminin, çok boyutlu nitelikleri vurgulanarak sosyolojik olarak çözümlenmesi...
o Komün, toplum tabanlı örgütlenme, katılım, kent kimliği, yönetişim gibi güncel kentsel kavramların ve olguların tarihsel kökeni, arka planı.
o Modern kente ilişkin klasik sosyal teoriler (makro ve mikro teoriler).
o Çağcıl kent kuramları (Çağcıl sosyal teoriler).
o Güncel kavramlar ve sorunlar.
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - ÖKTEN, Ayşe Nur (2012) tarafından hazırlanarak sanal ortamda yayınlanan ders notları. www.yarbis.yildiz.edu.tr/okten
- AYDOĞAN, A. derl. (2000) Şehir ve Cemiyet. Max Weber, Georg Simmel, Ferdinand Tönnies, Don Martindale. İstanbul: İz Yayıncılık.
- BARKAN, Ö.L. (1942). “İstila Devirlerinin Kolonizatör Türk Dervişleri ve Zaviyeler” Vakıflar Dergisi, s. II, sf. 279-304. http://dervisan.com/yazi2/kolonizator.html
- BRIDGE G, WATSON S (2002) The Blackwell City Reader, Oxford,UK: Blackwell Publishing.
- BUMİN,K (1990) Demokrasi Arayışında Kent. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- CAN,Y (1995) İslam Şehirlerinin Fiziki Yapısı VII-IX Yüzyıl. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı.
- CAN,Y (1995) İslam Şehirlerinin Fiziki Yapısı VII-IX Yüzyıl. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı.
- HALL, P. (1971) The World Cities, New York : McGraw-Hill.
- HALL, P. (1996) Cities of tomorrow : an intellectual history of urban planning and design in the twentieth century, Oxford, UK: Blackwell Publishers.
- HAWLEY, A.H. (1971) Urban society : an ecological approach, New York : Ronald Press.
- LE GATES, R.T., Stout, F. Eds (2001) The City Reader, London : Routledge.
- ÖKTEN, A. (1993) Social Determinants of Female Labor Force and Participation in the Informal Sector, Angewandte Sozialgeographie Nr.30, Augsburg: Universitaet Augsburg.
- ÖKTEN, A. (2001). “Post-Fordist Work, Political Islam and Women in Urban Turkey”, The Economics of Women and Work in the Middle East and North Africa, M.Cinar (ed.), Amsterdam : JAI.
- ÖKTEN, A., Şengezer, B., Hökelek, S. (2003). “Muhtarlık ve Mahalle: İstanbul’da Mahalleye Bir Katılım Birimi Olarak” Mimarlık 40(313) Eylül-Ekim 2003.
- ÖKTEN, A. ve ŞENGEZER, B. (2007) “Yarışmacı - Katılımcı Planlama Söyleminin Uygulamadaki Yansımaları. Eleştirel bir Bakış” (Repercussions of the Competitive-participatory Discourses in planning practice. A critical approach). Megaron Cilt (Volume):2 Sayı (Issue):1 Sayfa (Pages):1-10.
- ÖKTEN, A., ALTINOK, E. ve BILEN, O. (2008) “Yoksulluk Deplasmanda” (The displaced poverty). Dünya Şehircilik Günü 32. Kolokyumu, 6-8 Kasım 2008, İstanbul.
- PARK, R.E., Burgess, E.W., McKenzie, R.D. (1967) The City, Chicago : University of Chicago Press.
- PIRENNE, H. (1990) OrtaÇağ Kentleri, İstanbul: İletişim.
- SENNETT, R. (2001) Ten ve Taş. Batı Uygarlığında Beden ve Şehir. İstanbul: Metis.
- TEKELİ İ (2001) Modernite Aşılırken Kent Planlaması,Ankara:İmge.
- TİMUR, T. (1979) Kuruluş ve Yükseliş Döneminde Osmanlı Toplumsal Düzeni. Ankara: A.Ü.S.B.F.
- YERASİMOS, S. (1996) Tanzimat’ın Kent Reformları Üzerine. Dumont ve Georgeon (1996) içinde sf. 1-18.
- Sivil Toplum İçin Kent,Yerel Siyaset ve Demokrasi Seminerleri, İstanbul:WALD,1999.
|