Dersin Amacı | Bu dersin amacı, iktisat metaforları ve sanat teorisi arasındaki ilişkiyi, plastik sanatlar, edebiyat, müzik, mimarlık ve sinema örnekleri üzerinden değerlendirmektir.
|
Dersin İçeriği | Iktisada ilişkin kavramlar ve iktisadi süreçler, sanatsal üretim alanıyla ilişkili olarak da düşünülebilir. Bir yanıyla, sanatsal üretimin üzerinden, dönemin iktisadi ve toplumsal koşullarının ve dönüşümlerinin izi sürülür, diğer yanıyla da iktisada ilişkin kavramların bir metafor olarak sanat yapıtında kendisine nasıl bir yer bulduğu, ‘iktisadın estetik temsili’ meselesi içinde, sanat felsefesi içinden de ele alınmıştır. Bu dersin amacı da, iktisat metaforları ve sanat teorisi arasındaki ilişkiyi, plastik sanatlar, edebiyat, müzik, mimarlık ve sinema örnekleri üzerinden değerlendirmektir. Dersin ilk kısmında sanat teorisi (ve özellikle estetik teorisi) ile ilişkili kavramlar ve yaklaşımlar üzerinde durulacak, daha sonra bu çerçeveden, iktisat metaforlarına dair çeşitli edebiyat, müzik, mimarlık, plastik sanatlar ve sinema örnekleri değerlendirilecektir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Dersin kitabı değil, okuma paketi vardır.
Jan Mieszkowski, Labors of Imagination: Aesthetics and Political Economy from Kant to Althusser, New York: Fordham Universtiy Pres, 2006.
Robert Stecker, Aesthetics and the Philosophy of Art, Boulder: Rowman & Litttlefield, 2010.
Jack Amariglio, Joseph W. Childers ve Stephen E. Cullenberg (der.), Sublime Economy: On the Intersection of Art and Economics, New York ve Londra: Routledge, 2009.
Nicole Bracker and Stefan Herbrechter (der.), Metaphors of Economy, Amsterdam: Rodopi, 2005.
Martha Woodmansee ve Mark Osteen (der.), The New Economic Criticism: Studies at the Intersection of Literature and Economics, New York ve Londra: Routledge, 1999.
Clive Cazeaux (der.), The Continental Aesthetics Reader, New York ve Londra: Routledge, 2000.
Peter Kivy (der.), The Blackwell Guide to Aesthetics, Malden, MA: Blackwell, 2004.
Ernst H. Gombrich, Sanatın Öyküsü (çev. Erol Erduran ve Ömer Erduran), İstanbul: Remzi, 16 baskı, 2011.
Gordon Graham, Philosophy of the Arts: An Introduction to Aesthetics, New York ve Londra: Routledge, 1997.
|