Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
İnovasyon YönetimiISL610537.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ İşletme ABD İşletme Yönetimi Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİşletme Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Salih Durer
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilere günümüz işletmeciliğinde inovasyon ve inovasyon yönetiminin yerini, ne olduğunu ve önemini açıklamaktır. Derste özellikle ürün ve süreç inovasyonları konusunda inovasyonların nasıl başarılı bir şekilde yönetileceğine dair bilgiler verilecektir.
Dersin İçeriğiDers kapsamında ürün ve süreç inovasyonu, inovasyon stratejileri, inovasyon kaynakları ve inovasyon yönetimi konuları tartışılacaktır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ufuk Durna, Yenilik Yönetimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım,2002
  • Seyfi Top, İşletmelerde Yenilik ve Yaratıcılık Yönetimi, İstanbul: Beta Yayınevi, 2008.
  • Richard Luecke (çev. Turan Parlak), İş Dünyasında Yenilik ve Yaratıcılık, Türkiye İş Bankası Yayınları, 2011.
  • Nuray Korkmaz, Sorularla Yenilikçilik (İnovasyon), İTO Yayınları, Yayın No: 2004-27, 2004.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, inovasyon ve inovasyon ile ilişkili kavramları öğreneceklerdir.
  2. İnovasyon türleri tartışılacaktır.
  3. Öğrenciler ürün ve süreç inovasyonları arasındaki farkları ve bunların önemini bilecektir.
  4. Öğrenciler inovasyonları başarılı bir şekilde yönetmenin yollarını bulmak konusunda beceri kazanır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Inovasyon ve inovasyonla ilişkili kavramlar, buluş, yenilikçilik, inovasyon yönetimi, araştırma geliştirme vs.Durna, 2002, 5-11; Goffin and Mitchell, 2010, 6-17; Trott, 2004, 12-16
2Günümüz işletmelerinde inovasyon yönetiminin yeri ve önemiTrott, 2004, 73-105
3Inovasyona neden olan unsurlar: ekonomik, teknolojik, sosyo-kültürel, hukuki, politik faktörlerDurna, 2002, 11-38; Goffin and Mitchell, 2010, 44-51
4İnovasyon türleri, ürün ve süreç inovasyonuParlak, 2011, 3-9; Durna, 2002, 66-70
5İnovasyon türleri, radikal ve kademeli inovasyonParlak, 2011, 9-16; Durna, 2002, 70-112
6Firmaların rekabet edebilirliğinde ürün ve süreç inovasyonunun yeri ve önemiParlak, 2011, 9-16; Durna, 2002, 70-112
7Inovasyon kaynaklarıDurna, 2002, 41-65; Goffin and Mitchell, 2010, 2-6
8Ara SınavDers notlarının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri
9İnovasyon stratejileriDurna, 2002, 41-65; Goffin and Mitchell, 2010, 2-6
10Inovasyon süreciDurna, 2002, 115-124; Goffin and Mitchell, 2010, 17-40
11Yeni ürün geliştirme süreciTrott, 2004, 381-412
12İnovasyon yönetiminde zamanlamanın önemiTrott, 2004, 345-379
13İnovasyon yönetiminde teknolojinin yeri ve önemiTrott, 2004, 309-341
14Proje sunumu
15İmalat ve hizmet sektöründe inovasyon yönetimi alanında meydana gelen gelişmelerGoffin and Mitchell, 2010, 65-91
16Final sınavı

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması148
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler140
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok