Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
İleri Organik Teknolojiler | KMM6107 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Belma Kın Özbek |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Organik Teknolojiler ve başlıca hammaddeleri hakkında öğrencileri ileri düzeyde bilgilendirmek. Organik teknolojiler endüstrisindeki temel prensip ve kavramların, endüstrideki uygulamalarla birlikte anlaşılırlığını sağlamak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Organik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri / Proteinler / Nükleik Asitler / Lipitler / Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller, Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin Üretimi / Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları, Deterjan Üretimi, Toz Deterjanlar / Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi / Kağıt ve Selüloz Endüstrisi Kağıt Endüstrisi: Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru Prosesler. / Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası) / Plastik Endüstrisi / Boya Endüstrisi / Tarım Kimyasal Maddeleri / Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı Maddeleri /. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- İleri organik teknolojiler alanında en son gelişmeleri izleyerek, özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak belirleyebilme, uygulama ve sonuçlandırabilme becerisi
- İleri organik teknolojiler alanında en yeni bilgilere ulaşabilme ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahip olma becerisi
- Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri ileri organik teknolojiler alanında değerlendirme, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarma becerisi.
- İleri organik teknolojiler alanında fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirebilme becerisi.
- Yazılı ve sözlü sunumla iletişim kurma becerisi.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Organik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri; Proteinler, Nükleik Asitler, Lipitler | Ders Notu |
2 | Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller, | Ders Notu |
3 | Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin Üretimi | Ders Notu |
4 | Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları, | Ders Notu |
5 | Deterjan Üretimi, Toz Deterjanlar | Ders Notu |
6 | Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi | Ders Notu |
7 | 1. Vize | Ders Notu |
8 | Kağıt ve Selüloz Endüstrisi; Kağıt Yapımı İçin Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru Prosesler | Ders Notu |
9 | Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası | Ders Notu |
10 | Plastik Endüstrisi | Ders Notu |
11 | Boya Endüstrisi | Ders Notu |
12 | Tarım Kimyasal Maddeleri | Ders Notu |
13 | 2. Vize | Ders Notu |
14 | Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı Maddeleri | Ders Notu |
15 | Proje Sunumları | İlgili Kaynaklar |
16 | Final | Ders Notu |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
Ödev | 8 | 8 |
Sunum/Jüri | 1 | 11 |
Projeler | 1 | 11 |
Seminer/Workshop | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | 0 | 0 | |
Uygulama | 0 | 0 | |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 5 | |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | |
Ödev | 8 | 9 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
Projeler | 1 | 20 | |
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 5 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 7 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|