Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Enzim Kimyasında İleri Konular | MBG6108 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Moleküler Biyoloji ve Genetik ABD Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Zerrin Zerenler Çalışkan |
Dersi Veren(ler) | İsmail Kocaçalışkan |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | 1. Öğrencilerin enzim yapı ve işlevi arasındaki ilişkileri ve enzim aktivitesini etkileyen faktörleri anlamalarını sağlamak. 2. Enzim izolasyonu, saflaştırılmaları ve enzim kinetiğinin anlaşılmasını sağlamak 3. Biyoteknolojide enzim kullanımının anlaşılmasını sağlamak |
---|---|
Dersin İçeriği | Bu derste enzimlerle ilgili temel bilgilerin yanısıra biyoteknolojide enzimler, enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması, enzimlerin çalışma mekanizması, enzim kinetiği, organik sentezlerde enzimlerin ve koenzimlerin önemi, enzimlerin organik sentezlerdeki uygulamaları ve organik çözücülerde enzimler ile ilgili bilgiler anlatılır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Bu dersin sonunda öğrenciler, enzimlerin temel özelliklerini, sınıflandırılmasını ve isimlendirilmelerini öğrenirler.
- Öğrenciler enzimlerin çalışma mekanizmalarını ve enzim kinetiğinin nasıl oluşturduğunu açıklar.
- Öğrenciler enzimlerin saflaştırılmaları, karakterize edilmeleri, analizleri ve yapı tayinlerinde kullanılan temel yöntemleri açıklarlar.
- Öğrenciler enzimlerin biyoteknolojide kullanımı konusunda bilgi sahibi olurlar.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş, Enzimerin genel özellikleri, sınıflandırma ve isimlendirmeyonlar / | Kaynak II- Bölüm 1,4 |
2 | Oksidoreductazlar | Kaynak I- Bölüm 1 |
3 | Transferazlar | Kaynak I- Bölüm 2 |
4 | Hidrolazlar | Kaynak I- Bölüm 2 |
5 | Liyazlar | Kaynak I- Bölüm 2 |
6 | İzomerazlar | Kaynak I- Bölüm 2 |
7 | Ligazlar | Kaynak I Bölüm 3 ;Kaynak II- Bölüm 1 |
8 | Ara sınav | |
9 | Proteinlerin saflaştırılmaları ve karakterizasyonları, Homojenizasyon, Fraksiyonlara ayırma, çöktürme, Kromatografi ve Elektroforez | Kaynak II Bölüm 1 |
10 | Protein Yapısının X- Işını Difraksiyonu ve NMR Spektroskopisi ile Belirlenmesi | Kaynak II- Bölüm 6 |
11 | Enzimlerin biyolojik fonksiyoları | Kaynak I Bölüm 5,6,7 |
12 | Endüstriyel enzimler | Kaynak I Bölüm 11,12,13 |
13 | Enzim ve biyoteknoloji | Kaynak I Bölüm 10,14 |
14 | Proteinlerin Biyosentezi | Kaynak II Bölüm 2 |
15 | Enzim ve koenzimlerin organik sentezdeki önemi | Kaynak I Bölüm 15,16 ; Kaynak II Bölüm 2 |
16 | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | 1 | 20 |
Seminer/Workshop | 1 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 10 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 30 | |
Sunum / Seminer | 2 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|