Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Modernite ve Tüketim Toplumu | ITB3220 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersi Sunan Akademik Birim | İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Setenay Nil DOĞAN |
Dersi Veren(ler) | Mehmet Sait Özervarlı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Sanayi devrimiyle başlayan seri üretim, modern toplumun vazgeçilmez süreci olan toplu tüketimin oluşması, şehirleşme bu dersin tarihi boyutunu ele aldığımız birinci bölümünü oluşturmaktadır. Yeni tüketim kalıpları, tüketici grupları, küreselleşme ve tüketim, arzuların akışkanlığı, tüketim üzerinden kimlik tanımları bugünü tüketim kavramı üzerinden anlamamızda bize ışık tutacak konular olacaktır. Tüketimin geleceği konusunda bugünü anlayarak yeni cevaplar aramak ise son bölümümüzü oluşturacaktır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Çağdaş toplumu tanımlayan en önemli olgulardan bir tanesi tüketim olgusudur. Günlük hayatı analiz etmeye başladığımız zaman tüketim örüntülerinin hepsinin aslında ne kadar da doğal bir parçamız haline geldiğinin farkına varırız. Özellikle iletişim üretilenle tüketilen arasında oluşan vazgeçilmez bağı kuran birimdir. Bu dersimizin amacı öğrencilere Sanayi Devriminden bu yana süregelen arz ve talep arasındaki bilgilendirme süreçlerini tanımlamaları ve genel bir bakış açısı elde etmelerini sağlamaktır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler Sanayi Devriminden bu yana süregelen arz ve talep arasındaki bilgilendirme süreçlerini anlar
- Öğrenciler modern dönemde tüketim olgusunun tarihsel boyutunu anlar
- Öğrenciler yeni tüketim kalıpları, tüketici grupları, küreselleşme ve tüketim, arzuların akışkanlığı, tüketim üzerinden kimlik tanımları kavramlarıyla bugünü tüketim kavramı üzerinden anlar
- Öğrenciler modern dünyanın tüketim terminolojisini öğrenir
- Öğrenciler akademik seviyede bir ödev hazırlamasını öğrenir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş, dersin tanıtılması | Ders kitabının ilgili bölümü |
2 | Tüketimin Tarihi I | Ders kitabının ilgili bölümü |
3 | Tüketimin Tarihi II | Ders kitabının ilgili bölümü |
4 | Modern Dönemde Tüketim I | Ders kitabının ilgili bölümü |
5 | Modern Dönemde Tüketim II | Ders kitabının ilgili bölümü |
6 | Ara Sınav | İlgili ders kitabı |
7 | Yeni Tüketim Şekilleri | Ders kitabının ilgili bölümü |
8 | Yeni Tüketim Grupları | Ders kitabının ilgili bölümü |
9 | Küreselleşme ve Tüketim I | Ders kitabının ilgili bölümü |
10 | Küreselleşme ve Tüketim II | Ders kitabının ilgili bölümü |
11 | Kimlikler ve Tüketim I | Ders kitabının ilgili bölümü |
12 | Kimlikler ve Tüketim II | Ders kitabının ilgili bölümü |
13 | Projelerin tartışılması | Ders kitabının ilgili bölümü |
14 | Projelerden sunumlar | Projeler |
15 | Tüketimin Geleceği | Ders kitabının ilgili bölümü |
16 | Final sınavı | Ders kitapları |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 10 | |
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | 25 | |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 30 | |
Final | 35 | |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | 1 | 8 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 6 | |
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|